Babeczki orzechowo-daktylowe

6 sztuk dużych babeczek

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 15 minut

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu
  • 1 szklanka posiekanych daktyli
  • 1 i 1/2 szklanki gorącej wody
  • 100 g masła, pokrojonego na małe kawałki
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 duże jajko, lekko ubite
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 110 gramów uprażonych orzechów włoskich, z grubsza posiekanych
  • 1 i 1/2 szklanki gotowego kremu do ozdabiania ciast
  • złoty pyłek do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Przesiej do miski mąkę, sodę, proszek, sól i kardamon. Wymieszaj.
  2. W dużej misce zmieszaj daktyle, gorącą wodę i masło.
  3. Mieszaj, póki masło nie będzie roztopione, a daktyle miękkie – ok. 2 minuty. Zakryj miskę folią spożywczą i przestudź.
  4. Zmiksuj cukier, jajko i ekstrakt waniliowy.
  5. Dodaj suche składniki, delikatnie wymieszaj do połączenia składników. Dodaj orzechy i ponownie delikatnie wymieszaj.
  6. Wypełnij masą 6 dużych foremek do babeczek/muffinów, każdą do ok. 3/4 wysokości.
  7. Piecz przez 25 minut w 160°C.
  8. Po wystudzeniu babeczek udekoruj je kremem i pyłkiem.